Alennettua 14 prosentin arvonlisäveroa kannetaan elintarvikkeista ja rehuista sekä ravintola- ja ateriapalveluista.
Keveintä kymmenen prosentin arvonlisäveroa kannetaan esimerkiksi kirjoista, sanoma- ja aikakauslehdistä, lääkkeistä, liikuntapalveluista, henkilökuljetuksista, majoituspalveluista ja kulttuuri- ja viihdetilaisuuksista.
Edellä mainituista kaikki muut paitsi sanoma- ja aikakauslehdet on määrä siirtää 14 prosentin arvonlisäveron piiriin todennäköisesti ensi vuonna. Tämä päätös ei ole uusi, vaan siitä hallitus sopi jo hallitusneuvotteluissa.
Ruokaan, lääkkeisiin, liikuntapalveluihin ja kulttuuriin 4% korotus. Tahtoo meidän lapsiperheen kauppareissuilla sanoa karkeasti reilu 20€ korotusta kuukaudessa jos kärry täyttyy jatkossakin samoilla tuotteilla.
Tuo yleisen kannan 1,5% korotus tekee meidän mökissä äkkiä haarukoituna jotain 20-40€ välistä kuukaudessa. Omalla kohtaa tilanne on sen verran onnellinen että ei tuohon nyt maailma kaadu, mutta se 500/vuosi on tietysti jostain muusta kulutuksesta pois, jolloin mm. tapahtumajärjestäjät jäävät kyllä yhä useammin nuolemaan näppejään ainakin minun lompakon kohdalta.
Enkä nyt sano, että valtiontaloutta ajatellessa tuo muutos yksinään on välttämättä aivan paskin mahdollinen, mutta muiden tukien kiristyessä ei kyllä käy yhtään kateeksi yksinhuoltajia, pätkätyöläisiä, opiskelijoita ja muita pienituloisia. Ja hieman olen skeptinen näiden keinojen toimivuudesta työllisyystilanteen parantamiseksi ja valtiontalouden elvyttämiseksi pidemmässä juoksussa.