Professorin lausunnosta voisi varmaan sanoa paljon muutakin, mutta ajatelkaapa tätä: (post)kapitalistisessa järjestelmässä ihmisten täytyy pelätä töittensä vähenemistä tai helpottumista! Onko tässä mitään järkeä? Olisiko järjestelmä hiljalleen tiensä päässä?

  • tusina@sopuli.xyz
    link
    fedilink
    suomi
    arrow-up
    1
    ·
    1 year ago

    Mitä tulee kapitalismin jälkeen? Vero% kasvattamisen tai kansalaispalkan ymmärrän, mutta jos tulee täysin uusi järjestelmä, vähän kuumottaaa ajatella että suunnataan pääosa yhteiskunnan resursseista poliittisen päätöksenteon kauuta.

    • cryball@sopuli.xyz
      link
      fedilink
      suomi
      arrow-up
      1
      ·
      edit-2
      1 year ago

      En ole ihan varma ymmärsinkö oikein, mutta ei lopputuleman ole pakko olla valtion säätelemää suunnitelmataloutta, jossa poliitikoilla on kaikki päätäntävalta.

      Verottamalla voittoa tuottavia yrityksiä, ja jakamalla siten tuotot kansalaispalkkana ihmisille, voidaan siirtää vaikutusvaltaa kansalaisille itselleen. Nykymeiningin kaltaisesti kuluttajien kysyntä ajaisi sitä, mihin resursseja lopulta kohdennetaan. Perustulolla taattaisiin vain se, että kysyntä ei katoa, jos/kun työstä saatava tulo pienenee.

      • tusina@sopuli.xyz
        link
        fedilink
        suomi
        arrow-up
        1
        ·
        1 year ago

        Tuo verotusmalli on edelleen kapitalistista (=tuotantovälineet yksityisomistuksessa) sekataloutta. Jos haluat muualle kapitalismista, tarvitsee muuttaa tuotannonvälineiden omistusrakennetta.

        • cryball@sopuli.xyz
          link
          fedilink
          suomi
          arrow-up
          1
          ·
          1 year ago

          No henkilökohtaisesti en kannata nykytilanteessa kapitalismin korvaamista valtiovetoisella järjestelmällä. Jos ylläolevan mukainen järjestelmä on vielä kapitalismia, niin minun puolesta olisi ihan ok mennä sillä jatkossakin.