Olkiluoto 3 -laitosyksikkö (OL3) irrotetaan sähköntuotannosta lauantaina 2. maaliskuuta huoltoseisokkia varten. Sen arvioidaan kestävän noin 37 vuorokautta.
Yhteensä erilaisia töitä on OL3:n huoltoon suunniteltu noin 1 900 pitäen sisällään noin 6 500 työvaihetta. Vertailun vuoksi esimerkiksi OL2:n vuosihuolto pitää sisällään noin 550 työtä, joissa on yhteensä 1200 työvaihetta.
OL3:n osalta vuosihuollon merkittävimmät työt ovat polttoaineen vaihdon lisäksi suojausjärjestelmän ennakkohuoltotyöt, automaatiojärjestelmiin tehtävät ohjelmistopäivitykset, suojarakennuksen eristysventtiilien tiiveyskokeet sekä paineistimen varoventtiilien huollot.
Olkiluoto 2:n (OL2) polttoaineenvaihtoseisokki alkaa 28. huhtikuuta ja kestää noin 11 vuorokautta. Viimeisenä laitosyksiköistä vuorossa on Olkiluoto 1 (OL1), jonka huoltoseisokki alkaa 12. toukokuuta ja kestää noin 16 vuorokautta. Kaikkien vuosihuoltojen pitäisi olla valmiita 28. toukokuuta.
Onko vuosihuollot normaalia tehdä tähän vuodenaikaan? Luulisi touko-kesäkuun olevan parasta aikaa, koska sähköä kulutetaan vähemmän mutta työntekijät eivät ole vielä kesälomalla.
Yle osas sanoo:
Jos ne olis saanu sen käyntiin jonain toisena hetkenä, huoltokin olis ollu eri aikaan. Onneks se ei osunu tammikuun hirmuhintoihin, se olis ollu mielenkiintoista. Ja voihan se vielä tästäkin jänskäks heittäytyä.
Jossain jutussa jo aikaisemmin oli noista ajoituksista puhetta, en vaan muista että missä mediassa. Se on vähän isompi sirkus sopia noita katkoja, kun huollot pitää sovittaa mm. ruotsalaisten kanssa yksiin, että ei ole kummallakin puolella rajaa kaikki myllyt yhtäaikaa kylmänä ja vaikutukset ulottuu pahimmillaan pitkälle eurooppaan asti. Kelit ei onneksi näytä kovin pahalta ainakaan välittömässä lähitulevaisuudessa, mutta vielähän tuo ehtii ihan pakkastakin tekemään tulevan kuukauden mittaan.
En tiedä johtuuko tämä ajankohta siitä, että OL3 käynnistettiin viime vuoden maaliskuussa, joten vuosihuoltokin sitten osuu maaliskuuhun. Olisihan se varmasti ollut parempi vähän lämpimämpään vuodenaikaan sulkea. Varsinkin kun kyseessä on noin suuri reaktori.